SİYEZ VE BADEM UNLU KRAKER

Siyez ve badem Unlu Kraker
Siyez bulguru ve unu son dönemde adını sık olarak duyduğumuz gıdalardan biri. Siyez buğdayı ile ilgili topladığım bilgileri kısaca özetlersem; geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan siyez buğdayı Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye'de yetişen yabani buğday türünün kültüre alınmış formudur. Ülkemizde Kastamonu yöresinde yetişen siyez buğdayı taş değirmenlerde geleneksel yöntemlerle öğütülmektedir. Bilinen en eski buğday türlerinden olan siyez buğdayı 2n-14 kromozom yapısına sahip, genetiği bozulmamış,  vitamin, mineral ve protein içeriği zengin besleyici bir gıdadır. Uzmanlar genetik yapısı ile oynanmamış bir besin olduğu için intolerans ve alerji yaratma riskinin daha düşük olduğunu belirtmektedir.
Buğdayın en doğal hali olan siyez unu ile son derece pratik üç malzemeli bir kraker hazırladım. Siyez unu ile birlikte kullandığım toz badem ve zeytinyağı, krakeri yaparken kullandığım diğer malzemeler. Arzunuza göre katacağınız baharatlar ve kuruyemişler ile krakere farklı tatlar eklemek de mümkün. Kraker pişirdikten sonra hava almayan kaplarda uzun süre aynı tazeliğinde muhafaza edebilirsiniz.

Malzeme Listesi
1 su bardağı siyez unu
1 su bardağı badem unu
1/2 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı 
Aldığı kadar su

  • Bir karıştırma kabı içerisine siyez unu, toz badem ve zeytinyağını koyun ve bir kaşık yardımı ile karıştırın.
  • Ardından karışıma yavaşça su ekleyerek elinize ve kaba yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın.
  • Hazırladığınız hamuru iki yağlı kağıt arasında yarım santim kalınlığında açın.
  • Açtığınız hamuru kalıpla veya bıçakla keserek parçalara ayırın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika hafifçe kızarana kadar pişirin.
  • Fırını kapattıktan sonra tepsiyi fırın içerisinde soğumaya bırakın.


0 comments :

Yorum Gönderme

 

----------------------------------------------------
tarifbul.com
Bumerang - Yazarkafe

İLETİŞİM FORMU

Ad

E-posta *

Mesaj *

ALINAN HİT